Fjellklatring

Kurs for alle nivå

Klatrekurs

Klatring her lenge vært og er fortsatt en aktivitet som krever mye kunnskap og erfaring. På grunn av dette er den vanligste måten og lære å klatre på, ute blant noen som har kunnskap. Dette er den beste læringen etter min mening, forutsatt at den som tar deg med har den kunnskapen som kreves. Med tiden har også metoder og standarder utviklet seg. Noe er trygt, andre ting kanskje ikke fullt så trygt. Metodene jeg lærer bort på kurs er gjennomtestede og gode.

I dag har jeg mange erfaringer og mye kunnskap bygd opp over tid. Jeg jobber i fjellet og lever av det. Tidene har endret seg og med dette har også klatring blitt en «folkesport», men jeg ser fortsatt ikke mange nye fjes ute i fjellet. Jeg ønsker å formidle at jeg har mye kunnskap og erfaringer folk som vil ut i fjellet kan benytte seg av. Jeg har derfor satt opp noen kurs og forslag til hvordan tilnærme seg kunnskap på, med vegledning fra en med mye erfaring.

Jeg har klatret mye og lenge. Jeg har erfaring fra konkurranseklatring som jeg blant annet tok med meg en NM-tittel fra. All erfaring fra konkurranseklatringen har blitt med meg ut. Jeg med flerehar brukt mye tid på å utvikle klatre- og buldrefelt i Nordland. Jeg kjenner derfor området godt. I løpet av denne tiden har jeg også holdt mye klatrekurs i regi av Nord universitet og via egen bedrift. Et returnerende problem jeg alltid har lagt merke til er overgangen fra kurs og trygge rammer til eventyr på egen hånd. Hvordan reagerer du på en krevende situasjon og hvordan håndterer du da frykten du kjenner på? Det å lære seg å kommunisere med frykten for å kunne møte den med kunnskap, for så å finne en god nok løsning i situasjonen, er noe kurs ofte ikke kan forberede deg på. Her har jeg min styrke i vegledningen min hvor jeg er tett på sitasjonen. Det er derfor jeg har små grupper, gjerne med faste klatrepartnere som skal klatre i lag senere, slik at jeg best mulig får ta del i og utfordre denne grensen sammen. På denne måten er ikke følelsen ukjent den dagen du står der med en situasjon for hånden.

Sportsklatrekurs:

Inne til ute

Sportsklatring ute har ikke en standard lik den vi finner inne. Ute er det forskjellige toppfester og disse har forskjellige metoder for å kunne lage et trygt toppfeste for å fires ned eller for å kunne sette opp topptau. Rutene har også noe varierende tetthet på bolter og kan gi en annen mental utfordring enn den vi finner inne.

Teknikk

Grunnteknikk i klatring, stil og fysikk. Ute i fjellet handler mye om sva. Sva er veldig gøy når man begynner å få en følelse for det. Med en god svateknikk vil man kunne hente mye overskudd på ruter og bulder. Med god svateknikk og forståelse om hvordan en klatresko fungerer har vi et godt utgangspunkt for å kunne bygge videre på teknikk. Bratt klatring, moderne og 90’talls skolen. Hopping, heel hook, når skal man bruke hva, evt også beta for enkelte ruter eller bulder. Mjelle har mye forskjellige typer klatring og er utmerket for en teknikk-økt eller to.

Bore egne ruter

Har du sett en linje som frister, men finner ingen bolter der? Det kan skyldes dårlig fjell, at ingen har sett linja før, eller dårlig forhold til grunneier. Hvis du ønsker å lære mer om det å bolte opp nye linjer, kan dette organiseres.

Klatring på egne sikringer:

Bodø

For å kunne ferdes trygt i fjellet må basiskunnskapen sitte inne. Her starter jeg med å sette egne sikringer da disse er utgangspunktet for å kunne sikre seg til fjellet med tau der det er nødvendig. Kilene, eller kamsikringene som vi bruker mest, er basisen i standplassen og sikringene vi setter inn underveis. Her må vi vite hvordan disse brukes og gjennkjenne gode plaseringer i fjellet når vi ser disse. Standplassen er også sentral i dette systemet og består minimum av to 10kN sikringer som er utlignet til et punkt ved hjelp av slynge eller tau. Bodø har ikke et felt som er svært egnet for dette, men jeg har pusset og leitet og funnet områder som vil gi oss de mulighetene vi trenger for å kunne holde et fint kurs i Bodø med flere kvelder eller dager.

Eksempel på progresjon med Bodø som utgangspunkt.

-Riss ved Snyteskaftet, standplass og bruk av sikringsmidler

-Rappeller, Rønvika

-Klatretur, Blåfjell eller Mjelletind

-Klatretur, Landegodekjærringa

-Klatretur over Strandåtind.

-helg på Fugløya (en tradklatrers paradis)

Steigen

For et intensiv kurs over en langhelg/helg anbefaler jeg at vi tar turen til Steigen. Dette er et veldig bra kursområde hvor vi får øvd på det meste på et sted. 40 meter vegg som er lett sikret og byr på lett klatring, men også noe mer utfordrende. På tre dager får vi dekket de fleste behov.

Kameratredning

Kameratredning er egentlig ikke dekkende nok for et slikt kurs. Mye av den kunnskapen vi tilegner oss på et slikt kurs opplever jeg å ha mest bruk for i tilfeller der taudrag, rappeller og andre uforutsette ting dukker opp. For å kunne kameratredning må grunnleggende kunnskaper som klemknutegang og taljer komme på plass. Dette kan øves på i Bodø og Steigen, som er gode områder for dette. Kameratredning kan brytes ned i tre enkle oppgaver: Avlaste, heise, eller fire/rappelere. Og litt grunnlegende førstehjelp kommer godt med. Over tre dager har vi dekket det grunnleggende. Det kan være hensiktsmessig med oppfølgingskurs hvis vi skal jobbe med litt mer avansert opplegg som kameratredning i overheng og traverser.

Isklatring:

Intro til isklatring

Introduksjon til isklatring, grunnleggende teknikk og bruk av isøks og stegjern. Kurset er på topptau og i nærområder slik at det er lett å holde varmen. Kuldehåndtering er viktig når det kommer til isklatring. Tips og triks for å ivareta seg selv i kulde er vesentlig. Straks vi håndterer dette er isklatring gøy!

Isklatring led

Isklatring på led er en mental øvelse, fall med isøks og stegjern har ofte en tendens til å ikke ha et bra utfall med overtråkk, beinbrudd og kuttskader. Det er derfor veldig viktig å ha en strategi som gir deg best mulig overskudd og reduserer risikoen mest mulig. Med gode strategier og godt plasserte skruer/sikringer, samt forståelse av isens natur, er isklatring relativt trygt.

Alpinisme

Alpinisme, tindebestigning. Dette er på mange måter starten på klatresporten. Det var her behovet for økt kunnskap og ferdigheter innen både klatring og tauhåndtering startet. Det å bestige et fjell ingen hadde besteget før. På store fjell møter vi farer vi må lære oss å håndtere. Mennesket kan ikke tilpasse omgivelsene, vi må tilpasse oss fjellet på naturens premisser. Dette er full pakke, vi må lære oss å ha kontroll på oss selv i omgivelsene. Breer må forseres, det må klatres og sikres, snø og is kan forekomme, rappeller, vær og vind. Når nivået er rett kan selv en snutur gi stor mestring, vi må av og til innse vår begrensning. Andre ganger beseirer vi og kommer til topps. Eventyr, der utfallet ikke alltid er kjent.

Alpinisme er blitt en del av Unescos verdensarv og Bodø har en sterk historie innen alpinisme fra Carl Hals, Arne Ness med flere. Noen kjente tinder i Bodø-området er Strandåtind, Sjunkhatten, Husbyviktind og Preikestoltind.

Pris:

Priser vil variere etter hva vi skal gjøre. Ta kontakt så lager vi et opplegg som passer deg og ditt turfølge. Noen ganger setter jeg opp kurs hvor folk kan melde seg på.

André Madvig Wagelid, mob 92412499, Andre@albmi.no

Legg igjen en kommentar