Beiarn

Topptur i Beiarn.

Jeg ♥ topptur i Beiarn. Jeg flyttet hit på grunn av topptur og randonee ski mulighetene. Mulighetene for topptur i Beiarn er alltid tilstede. Skogskjøringen er i bjørkeskog med 5-10 meter mellom store bjørketrær og furu, med en helning på 25 til 45 grader ut fra hvor man velger å gå. Over skogen åpner det seg store vide flanker som skriker etter skispor. Det finnes alltid noe trygt å gjøre, selv skredfaren er betydelig eller stor.

Isbreer

Beiarn er i utgangspunktet et snøsikkert område med 5 uavhengige breer, som tidligere har hvert knyttet sammen med Svartisen. Det er mye snø som faller ned her, spesielt på vestsiden av dalen opp mot Leiråtindmasivet. For ski guide oppdrag finner du mer informasjon her. Jeg har kjørt ski/topptur her siden tidlig 2000-tallet, og finner bare flere nydelige fjell og linjer. Svenske freeride.se var å kjørte randonee ski i Beiarn og hadde en snøfull erfaring uten utsikt, men artikkelen levner ingen tvil. Under følger et lite utdrag fra artikkelen. Hele artikkelen kan leses her: www.freeride.se

Topptur i Beiarn

Freeride.se

Men tillbaka till Paris och Eiffeltornet. Varför inte börja med en riktigt klassiker när vi är i Beiarn? I Paris går det fint att börja med Eiffeltornet, i New York med frihetsgudinnan, i Seoul kan man börja med att äta bibimbap. I Beiarn är motsvarade landmärke Leiråtinden – ett pang på skidberg som i bra, säkra snöförhållanden ger dig ungefär 1200 fallhöjdsmeter åkning direkt i fallinjen med lutning på mellan 25-35 grader. Det är faktiskt åkmässigt i full paritet med klassiska off pist-åk som Laub i Engelberg eller Langen i Stuben, St Anton. Skillnaden: du behöver gå upp själv. Klar fördel på Leiråtinden är dock att antalet andra skidåkare är försvinnande få.

Zdeno Dvorak Lagde denne filmen fra Beiarn, som viser hvor stort Beiarn er, og hvilken muligheter man finner for toppturer og randonee ski i Beiarn.

Overnatting for din topptur i Beiarn

Huset i Beiarn. Jeg leier ut huset i forbindelse med kursing, guiding og for
grupper som ønsker å gå topptur i Beiarn. Huset har et gjesterom med 3
sengeplasser. Et soverom med dobbeltseng, sovesofa på kjøkkenet og en kort (170cm) seng i stua. Der er også et buldrerom med god gulvplass for de som ikke er så kresen
og har med liggeunderlag. Ellers er der en nydelig stue med vedfyring i Beiarn og kanskje verdens koseligeste ovn. Fullt fungerende kjøkken med gassfyring og komfyr, bestikk og
annet det moderne menneske kan trenge som glass, tallerken og sånt. Bad med varmtvann og deilig dusj, vaskemaskin og tørketrommel. Det er god tørk i rommet ved varmepumpa og det er to sett skotørkere i gangen for god tørk etter topptur i Beiarn. Randonee ski kan glides og stå inne i yttergangen.

Pris kr 300,-  per seng per natt. Hvis noen ønsker å leie hele huset som gruppe i en
periode, kan du sende mail til andre@albmi.no  så blir vi enig om pris og om det er tilgjengelig.

Webkamera er tilgjenngelig her: Webcam

 


Mer om Beiarn

Beiarn byr på klassisk norsk innenlandsnatur i en frodig dal omkranset av høye fjelltopper. Smeltevann fra isbreer renner ned i ei av landets beste lakseelver som strømmer livskraftig gjennom dalen ned mot en idyllisk fjord. Topptur i Beiarn, dalen som ble skapt for randonee ski og turer.

I Beiarn kan du utforske spennende grotter, besøke Skandinavias nordligste stavkirke og reise 1000 år tilbake i tid.
Nyt smaken av spennende lokalmat, handle tradisdjonsrik husflid og vakker kunst, oppleve levende landbrukskultur og finne din egen «beiarpuls».

Natur

Beiarn innbyr til mangfoldige og fantastiske opplevelser for store og små. Det er god fiske i elva, nydelige turer i fjellheimen, fantastiske forhold for topptur i Beiarn i flotte urørte fjellsider og langs godt oppkjørte løypetraseer.

Du kan sykle gjennom hele bygda ned til vakre Tvervik og fjorden, som er en nasjonal laksefjord. Du kan leie kano og padle på fjellvann, elva eller på fjorden. Gå på grottesafari, rideturer i fjellet, kjøre med hundesleder og gå på skøyter på fjellvann eller fjord.

Mat

Bønder i bygda gir kortreiste råvarer som forvandles til spennende mat. I Beiarn finner man alt fra geitost til ekte Beiarlefse. Her kan du prøve lefsebakst som smelter på tunga eller chilimarinert fetaost.

Kirkebesøk

Med tømmer fra egen skog og et postkort som arbeidstegning, bygde snekkeren og pensjonisten Magnus Stensland den imponerende Stavkirka på Savjord, som tar deg med 1000 år tilbake i tid.

Magnus hadde alltid hatt en lidenskapelig interesse for stavkirker. Han besøkte Gol og et postkort derfra var alt han trengte. Stavkirka på postkortet var 11 cm, og dermed ble hans egen stavkirke 11 meter høy.

Magnus har gjort alt på egen hånd. Materialet hentet han ut fra egen skog, og verktøyet for å dreie de store stokkene lagde han selv. På taket er det mer enn 10.000 takspon som er kløyvd og tjæresmurt. Den eneste hjelpen han har fått er en kranbil som løftet på plass det øverste tårnet.

Fiske

Beiarelva er alle sportsfiskeres sanne paradis. Her vil dere finne mange gode og fine vald for både fluefiske og slukfiske.

Her kan det fiskes etter både laks og sjøørret på 22 ulike soner over en strekning på omtrent 30 km.